Viktigt att tänka på vid dödsfall utomlands

Om en nära anhörig går bort under en utlandsresa eller semester är det givetvis en stor tragedi. För att ni ska kunna fokusera så mycket som möjligt på familjen och era närmaste har vi samlat några tips och råd kring det praktiska som måste hanteras vid dödsfall utomlands.

Begravningsbyrå med erfarenhet
Det första vi vill rekommendera är att ta kontakt med en begravningsbyrå som har erfarenhet av att hjälpa till vid dödsfall utomlands. Det är så många saker att tänka på och ta hänsyn till att man i princip behöver ett bollplank som har vana av de här frågorna.

Anlita en nischad begravningsbyrå?
Det finns en och annan begravningsbyrå som arbetar mycket med just den här typen av frågor och uttrycker tydligt att det är ett av deras specialområden. De flesta i den här branschen har troligen varit med och hjälpt till med hemtransporter från och liknande nån gång. Är ni osäkra på kunskapsnivån är det bara att vara öppen med funderingarna och ställa frågan rakt ut.

Flygtransporten
När en anhörig går bort vill man i regel transportera hem kroppen så fort som möjligt. Det man måste komma ihåg är att en kista som ska transporteras med flygplan måste vara helt tät mot fukt. Ofta får man då köpa en kista i zink eftersom den metallen har rätt egenskaper. Ibland placerar man en träkista innanför zinkkistan och använder den bara som ett hölje för själva transporten.

Byråkrati
Oavsett vilket land ni ska få hem kroppen från är det en utmaning rent administrativt. Om inte annars bör ni anlita en begravningsbyrå i den här fasen och räkna med fem till sju dagar och ibland mer i väntetid för att lösa alla byråkratiska spörsmål inför en hemtransport.

Dokumenterad mottagare
I det land som kroppen ska anlända till, vanligaste är Sverige för oss svenskar, måste en specifik anhörig ställa upp som mottagare. Både plats och person ska dokumenteras och underlagen ska skickas till avsändarlandet före transporten kan tillåtas att genomföras.

Kostnader
En begravning kostar alltid en hel del pengar och själva arvodet till en begravningsbyrå brukar inte gå på mer än 10-15.000 kr. Det som kostar är kista, mat, dekorationer och allt annat som ska göra ceremonin och tillställningen riktigt fin. Ska ni anordna en hemtransport med flyg för en kista får ni räkna med ytterligare minst 10.000 kr i kostnader och ofta mer än så.

Transportera urna
Det är billigare att flyga hem en urna med aska än en kropp i en tung zinkkista men för att det ska kunna göras måste den avlidne kremeras utomlands. Här finns ytterligare byråkrati som ska hanteras vilket gör att det kanske är lättare att ta den stora kostnaden trots allt.

Ta hjälp
När en sån här process ska genomföras är det klokt att ta in den hjälp man kan få. Kontakta svenska ambassaden i landet där er anhörige avlidit och försök få hjälp. Anlita en begravningsbyrå och be gärna vänner som upplevt en liknande situation att finnas med som råd och stöd.